Pitääkö meidän vielä koulussa vahvistaa digitaalisuutta vai olisiko perustaitojen lisääminen paikallaan? Pasi Sahlberg ajatuksia videolla.

HundrED -projekti (hundred.fi). Suomalaisen koulun seuraavat 100 vuotta.

HundrED:in YouTube kanavalla on julkaistu asiantuntijoiden näkemyksiä digitalisaation merkityksestä koulutuksessa, opettajan työn haasteista sekä toiveita koulutukselle seuraaviksi 100 vuodeksi.

Harvardin yliopiston vieraileva professorin Pasi Sahlbergin pohdinta digitalisaatiosta herättää ajatuksia suunnasta, johon koulutusta tulisi viedä.

Tuleeko koulu olla miten digitaalinen, jos lapset viettävät vapaa-ajastaan merkittävän osa digitaalisten laitteiden parissa? Yläkoulu- ja lukioikäisistä nuorista puolet käyttävät Internet- tekniikkaa 3-4 tuntia päivässä. Olisiko silloin koulussa tärkeämpää oppia muita asioita, kuten keskustelua, ajattelua, empatiaa, lukemista ja vuorovaikutustaitoja?

Sahlberg viittaa videolla viimeaikaisiin tutkimuksiin, joissa on seurattu miten ruutuajan suurkäyttäjien aivot muuttuvat. Tutkimuksissa saatujen ensimmäisten löydöksien mukaan hypertekstien käyttö muuttaa aivoja niin, että aivot sopeutuvat tämän tyyppisten tietojen käsittelyyn. Näin ollen voi käydä niin, että perinteiset menetelmät, kuten lukeminen, tulee vaikeaksi.

Voi olla, että Internetin suurkuluttajien aivot ovat jo muuttuneet siihen suuntaan, että perinteisten oppimismenetelmien hallinta on jo vaikeaa. Aivot mukautuvat tähän uudenlaiseen tietoon.

Postaaja: Tuomas Mäki-Ontto