Poikien ja nuorten miesten lukemisen innostajaksi perustettu #pojatkinlukee -kampanja on kerännyt runsaasti tykkäyksiä somessa. Kampanjan tukijat ovat Facebook-sivulla muun muassa julkaisseet kuvia omista kirjahyllyistään ja suositelleet mielestään hyviä kirjoja pojille.

Innostuin kampanjasta jo ennen kuin aloitin opetustyötäni Sataedussa. Tiedän, ettei lukeminen ole kaikille mieluisaa. En tiedä yhtään sellaista kirjaa, mikä jokaisen suomalaisen koululaisen pitäisi lukea. Mutta tiedän, että tässä tekstien maailmassa on varmasti jokaiselle jokin mieleinen kirja.

Kun tiedustelin erään yhteisön jäseniltä ideoita ammattiin opiskeleville pojille tarjottavista kirjoista, sain varsin vähän vastauksia.

Eräs vastaaja kertoi kerran ehdottaneensa autoasentajaopiskelijoille kirjojen lukemista ja saaneensa ryhmän opettajalta huvittuneen vastauksen

”Ai mitä, kirjoja?!”

Siitä se sitten kohdallani lähti.

Nyt Sataedun Kokemäen toimipaikassa nimenomaan autoasentajaksi opiskelevat pojat lukevat. Viikoittain yhden tunnin. Esittelin ryhmille parikymmentä erilaista kirjaa, joista jokainen sai valita mieleisensä. Muutama poika toi kirjan kotoa.

Ensimmäinen kynnys ylittyi monella, kun kirjan sai valita itse.

Lukeminen tunneilla on tehty – olosuhteet huomioon ottaen – mahdollisimman mukavaksi. Osa pojista makaa käytävällä sohvalla, osa vetäytyy rauhalliseen nurkkaan lukemaan. Jotkut lukevat mieluiten pöydän ääressä. Ja mikä parasta: kaikki lukevat.

Yksi mukavimmista palautteista tuli erään ryhmän kolmannella lukutunnilla. Kirjoihin epäileväisesti suhtautunut nuori mies totesi

”Rehellisyyden nimissä tällä tunnilla pääsee helpommalla, kun ei tarvii tehdä tehtäviä.”

Aivan! Lukeminen ei ole rangaistus, vaan se voi jopa olla mukavaa, helppoa, palkitsevaa ja rentoa puuhaa.

Postaaja: Mari Ahvenjärvi, opettaja, yhteiset opinnot
Paikallislehti Sydän-Satakunta kävi tekemässä juttua Marin ryhmästä, joka osallistuu #pojatkinlukee -kampanjaan tänä keväänä: