Digitalisaatio, verkkopedagogiikka, tieto- ja viestintätekniikan taidot ovat asioita joiden kanssa oppilaitokset läpi Suomen pyrkivät pysymään ympäröivän maailman vauhdissa. Digitalisaatio ottaa valtavia kehitys askeleita ja tämä heijastaa suoraan oppilaitosten verkkopedagogiikan kehittämiseen.

Itselläni oli ilo olla valtakunnallisessa ITK2016 seminaarissa mukana tänä vuonna ja nähdä muutamia edelläkävijöitä tämän teeman parissa.

Konfrenssin avajaistilaisuudessa oli mielenkiintoista huomata miten Suomen puolustusvoimat digitalisoituu.

Puolustusvoimain komentaja Jarmo Lindberg kertoi, että puolustusvoimat ovat siellä ja niissä välineissä missä kansalaisetkin. Sen osoittaa jo pv:n aktiivisuus sosiaalisen media palveluissa. Heiltä löytyy aktiivisesti päivittyvät Facebook, Twitter, Instagram ja Youtube tilit, kevään aikana Periscope on tulossa käyttöön. Puolustusvoimat kouluttaa varusmiehiä digitaalisin työkaluin (esim. simulaattorit, pelit) ja koulutuksessa oppimisympäristönä toimii Moodle.

Omassa ohjelmassani yhtenä huippuna oli kuulla Vantaa kaupungin 16000 opetuskäyttöön otettujen tablettien käyttöönotosta sekä Vantaan perusopetuksen verkkopedagogiikan tukimallista. Vantaalla on 18 verkkopedagogia, joiden toimintamallista hieman tarkemmin tällä videolla.

Verkkopedagogien rooli on ollut merkittävät tablet hankkeen läpiviennissä sekä kaikessa verkkopedagogiikkaan liittyvässä koulutuksessa. Tämän kaltaista toteutusta tulemme myös Sataedussa loppuvuoden aikana kehittämään ja käyttöönottamaan.

Muutamia irrallisia poimintoja päiviltä… Uutena tuttavuutena Emaze.com, joka on hieman Prezin kaltainen sovellus esitysten laatimiseen. Videon hyödyntäminen nousi monessa yhteydessä voimakkaasti esiin ja Helsingin yliopiston videoteknologian koulutus oli saanut heillä videoiden käytön lentoon.

 Postaaja: Tuomas Mäki-Ontto

twitter.com/makiontto