– Mä olen aika määrätietoinen, toteaa 20-vuotias euralainen Roosa Koski kysyttäessä hänen uravalinnoistaan.

Roosa on kokki ja tarjoilija ja nyt myös restonomiopiskelija. Roosa kertoo miettineensä välillä itsekin, miksi valitsi juuri ravintola-alan, mutta toteaa sen kyllä olleen jo yläkoulussa itsestään selvä valinta.

Sataedussa kokin opinnot aloittaessaan Roosa sai kuulla mahdollisuudesta opiskella sekä kokiksi että tarjoilijaksi. Siitä se kipinä sitten hänen omien sanojensa mukaan lähti. Hän valmistui kokiksi keväällä 2014 ja suuntasi sen jälkeen au pairiksi Australiaan.

Sataedu ja tarjoilijan opinnot kutsuivat häntä takaisin jo syksyllä.

Roosa valmistui tarjoilijaksi keväällä 2016. Opintojen kohokohtiin kuului valmistumista edeltänyt työssäoppimisjakso Kyproksella.

Työssäoppimisjakso tarjosi työhön ja kaikkeen muuhunkin uuden näkökulman. Erilainen kulttuuri ja tavat näkyivät kaikessa. Kyproksella tarjoilijoiden pitää esimerkiksi kerätä käytetyt lautaset pöydästä yksi kerrallaan pois sen sijaan, että ne kerättäisiin kaikki käsivarrelle niin kuin me olemme täällä tottuneet, Roosa kertoo.

Työssäoppiminen maailmalla kannatti

Ammatillisesta koulutuksesta jatko-opintoihin

Määrätietoisuudestaan huolimatta Roosa ei päässyt heti opiskelemaan Tampereelle ravintola-alan restonomikoulutukseen. Nyt hän ottaa nyt tuntumaa aiempiin koulutuksiinsa myös sopivaan matkailualaan ja opiskelee Samkissa restonomiksi.

Opiskelun ohessa hän tekee ravintola-alan keikkatöitä.

Kysyttäessä minkälaisen pohjan hotelli-, ravintola- ja catering-alan perustutkinto antoi ammattikorkeakouluopinnoille, Roosa vastaa empimättä, että hyvän.

Ravintola-alalla oppii työskentelemään itsenäisesti

– Ravintola-alasta on erityisesti hyötyä siinä mielessä, että siellä oppii niin itsenäiseen työhön kuin ryhmätyöhönkin ja niitä taitoja tarvitaan amk-opiskelussa koko ajan.

Tulevaisuudesta puhuttaessa Roosa kertoo ravintola-alan restonomikoulutuksen vielä kiinnostavan. Suunnitelmiin mahtuvat myös ylempi amk-tutkinto – ja tietysti myös Australia.

Kuva: Roosa ja kesätyöpaikka Muuntamokahvila, Kokemäki

Idyllinen Muuntamo-kesäkahvila toimii 1920-luvulla rakennetussa muuntamossa Kokemäellä. Avoinna aina kesäkuusta elokuuhun. Kahvila toimii Sähkömuseon yhteydessä, jossa on kesällä lisäksi muun muassa paikallisten taiteilijoiden ja valokuvaajien näyttelyitä. Kahvilatoiminnasta vastaa Sataedun ravintola-ala.

Postaaja: Jaana Kirkkala. Kuva: Johanna Rantalainen