Oli ilo päästä seuraamaan EuroSkills2016-kilpailuja, jossa 450 kilpailijaa 30 eri maasta kamppailivat 35 eri lajissa ammatillisen osaamisen Euroopan mestaruuksista. EuroSkills2016-kilpailut järjestettiin 1.–3. joulukuuta Göteborgissa, Ruotsissa. Suomen joukkueeseen kuului 30 nuorta.

”EuroSkills-kilpailu järjestetään joka toinen vuosi, nyt jo viidennen kerran. Kilpailuun osallistuu noin 500 alle 25-vuotiasta kilpailijaa ympäri Eurooppaa. He kaikki ovat omien alojensa huippuja, ja kulkeneet kotimaissaan läpi karsintojen päästäkseen finaaliin.” –Skills Finland

Sataedusta kilpailuja seuraamassa oli yhtymähallituksen jäseniä ja muutama virkamies sekä entinen opiskelijamme valmentavan opettajamme kanssa. Heidän tavoitteenaan on saavuttaa WorldSkills-paikka Abu Dhabiin 2017.

sataedulaiset

Kuvassa Sataedulaiset matkaajat

Tutustuimme kilpailuihin kilpailujen toisena ja kolmantena päivänä, joten pääsimme näkemään jo melko pitkälle vietyjä kilpailutöitä. Osassa lajeissa on päiväkohtaiset tehtävät, mutta monissa, varsinkin teknisissä lajeissa samaa kilpailutyötä tehdään koko kilpailujen ajan eli kolme päivää. Svenska Mässan hallissa kävi melkoinen kuhina varsinkin perjantaina, kun Göteborgin alueen koululaiset tutustuivat kilpailujen tunnelmaan. Kilpailuja seuraamassa oli myös paljon suomalaisia koulutuksen järjestäjien edustajia.

Skills Finland järjesti perjantaina suomalaisille vieraille infotilaisuuden, jossa saatiin hyvä kuvaus kilpailuista, niiden järjestämisestä, kansallisesta ja kansainvälisestä Taitaja-toiminnasta sekä ennakointia tulevista kisoista. Myös Suomen joukkueen ajantasaiset kuulumiset kilpailujen tuoksinasta kerrottiin. Jo tässä vaiheessa kisailijoiden tunnelma oli hyvin positiivinen ja menestystä janoava.

dav

Kuvassa Suomen joukkueen viherakentamisen kilpailijat Jani Kinnunen ja Oscar Lepistö

Se, mitä kilpailualueella havaittiin ja Skills Finlandin asiantuntijoilta kuultiin, olivat tietyt epäonnistumiset järjestelyissä. Muutamien lajien osalta äänentoistossa oli ongelmia, ja esimerkiksi materiaalina käytettävä puu oli puuttunut vielä kisoja edeltävänä iltana huonekalupuuseppien lajista. Kaikki kilpailujen lajiesittelyt oli kirjoitettu vain ruotsiksi, mikä herätti hämmennystä kansainvälisessä kisassa. Muutamien lajien osalta kilpailupisteet oli rakennettu siten, että kilpailijoiden suoritusta oli melko mahdoton nähdä.

sdr

Kuvassa Suomen joukkueen huonekalupuuseppä kilpailija Jaakko Järvi

Suomen joukkueen tekemisessä oli seuraamiemme kilpailupäivien aikana erittäin positiivinen tunnelma, ja huippusuoritusten aineksia oli jo silloin ilmassa. Sunnuntaina kilpailujen palkintojenjako olikin Suomen joukkueen osalta melkoista mitalisadetta. Suomen ammattitaitomaajoukkue kahmi 6 kultaa, 4 hopeaa ja 2 pronssia. Suomi sai kaikista joukkueista eniten kultamitaleja ja tulos oli Suomen osalta kaikkien aikojen paras.

mde

Kuvassa Suomen joukkueen hiusmuotoilun kilpailija Taiju Järvinen

Sataedun porukka seurasi kilpailujen mitalien jakoa Tukhoman lentokentällä suoran YouTube lähetyksen kautta ja herätti aplodien sekä huudahduksien saattelemana huomiota muiden matkaajien silmissä. Tähän porukallamme ei pitänyt olla mahdollisuuksia, mutta myöhästyminen Tukholma-Pirkkala -lennolta antoi meille mukavasti 7,5 tuntia ylimääräistä aikaa käytettäväksi. Göteborg-Tukholma vaihtoon varattu tunti ei ollut riittävä…

Kisamatka oli kokemuksena hieno ja positiivista tilannekuvaa ammatillisen koulutuksen tasosta Euroopassa antava. Kilpailujen ohella päästiin tutustumaan Göteborgin jouluiseen ylpeyteen eli Lisebergin joulumaailmaan, joka on rakennettu huvipuistoon. Ehdottomasti tutustumisen arvoinen paikka!

sdr

 

Seuraavan kerran kisaillaan Taitaja-finaaleissa Helsingissä 15.–18.5.2017. Toivotaan, että myös Sataedusta olisi finaaleissa vahvaan osallistumista.

Tunnelmia kolmannelta kilpailupäivältä

 

Tuomas Mäki-Ontto 
twitter.com/makiontto