Ammatillisen koulutuksen opetusta siirtyy luokkahuoneista ja työsaleista työpaikoille, joissa opiskelijat oppivat ja lisäävät ammattitaitoaan tekemällä käytännön työtä.

Työpaikalla tapahtuvaa oppimista tuetaan ja seurataan. Opiskelija voi luottaa siihen, että oppimisympäristö on turvallinen, vaikka oppiminen tapahtuu oppilaitoksen seinien ulkopuolella.

Työpaikalla tapahtuvan oppimisen seurannan ja arvioinnin tueksi on rakennettu oma sähköinen työkalu ”Oppimisen arviointi”-sovellus, appi, jota ovat olleet kehittämässä Opetushallituksen tuella Sataedu, Keuda ja Jyväskylän ammattiopisto.

Sovelluksesta ja sen käytöstä lisätietoa osoitteesta ammattiosaaja.net. jossa opettajilla ja kouluttajilla on myös mahdollisuus osallistua keskusteluun, kehittämiseen ja antaa palautetta.

Opiskelijoilta on tullut hyvää palautetta sähköisestä työkalusta. Oppimisen tavoitteet ja arviointikriteerit löytyvät sovelluksesta selkokielellä ja opiskelija pystyy hyödyntämään tietoa omassa oppImisprosessissaan. Opiskelijoille on annettu mahdollisuus kertoa opinnoissaan edistymisestä myös kuvilla ja videoilla perinteisen raportoinnin sijaan.

Katso video. Kuule opiskelijalta.

Opettajat ja työpaikkaohjaaja voivat antaa palautetta opiskelijan oppisesta samalla sovelluksella. Arviointi ja tuki eivät ole paikasta ja ajasta kiinni. Oppimisen arviointi -sovellus on saatavilla pöytäkoneeseen, mobiiliversiona ja sen voi ladata Google Play`stä Androdi-sovelluksena älypuhelimeen.

MIKSI KÄYTTÖÖN?

  • Opiskelija tietää itse mitä tutkinnon osissa pitää oppia/osata
  • Opiskelijan HOPS tai henkilökohtaistaminen voidaan tehdä samaan paikkaan jossa oppimista jatkossa seurataan/arvioidaan
  • Opiskelija tietää reaaliaikaisesti missä hänen opintonsa etenevät
  • Opiskelija oppii arvioimaan itseään ja tekemistään eli oppimistaan
  • Opiskelijan kaikki oppiminen tulee näkyväksi ja huomioidaan opintojen etenemisessä
  • Opiskelija saa palautetta ohjaajiltaan (Opettaja/Työpaikkaohjaaja) säännöllisesti
  • Opiskelija tietää oppimisen tasonsa ja päättää itse milloin on osaamisen arvioinnin aika
  • Opiskelija vastaa itse oppimisprosessistaan
  • Kaikki arviointimateriaali on aina käytössä, tallessa ja tulostettavissa

Lisätietoa  http://ammattiosaaja.net/oal.php

Videot ja sisältö: Rami Kantola
Kuvituskuva: Sini Rintala
Postaaja: Johanna Virtanen