Suomen Rooman-Instituutti tuottaa kirjan renessanssihuvila Villa Lantesta yhteistyössä sataedulaisten kanssa. 

Gianicolo-kukkulan laella, Trasteveren kaupunginosassa, kököttää ylhäisessä yksinäisyydessään hienostunut, kivinen, renessanssihuvila Villa Lante. Talon vanhimmat osat ovat 1520-luvulta ja se on yksi parhaiten säilyneitä renessanssihuviloita Roomassa.

Rakennus on ollut Suomen Rooman-Instituutin omistuksessa 1950-luvulta lähtien ja siellä toimii yksi Suomen seitsemästätoista kulttuuri- ja tiedeinstituutista. Suomen Rooman-Instituutti on työskentely- ja kohtaamispaikka opiskelijoille, tutkijoille ja taiteilijoille ja sen toiminta käsittää myös seminaareja, työpajoja, konferensseja, esitelmätilaisuuksia ja konsertteja.

Sataedun kulttuurialan opiskelijat ovat suorittaneet tämän ainutlaatuisen talon suojissa kansainvälisiä työssäoppimisjaksojaan useampaan otteeseen ja nyt yhteistyö poiki myös aivan uuden ja erilaisen kansainvälisyysprojektin.

Villa Lantesta ja erityisesti sen historiasta on julkaistu useita teoksia, mutta talon visuaalisuus on jäänyt vähemmälle huomiolle ja Suomen Rooman-Instituutti päätti toteuttaa vuoden 2017 aikana kirjan, missä isoa osaa näyttelee visuaalisesti korkeatasoiset valokuvat. Instituutti päätyi ottamaan yhteistyökumppanikseen tähän projektiin Sataedun valokuvauskoulutuksen.

Ensimmäiselle kuvausmatkalle Rooman lähtivät valokuvauksen vastuuopettaja, taiteen maisteri Mikko Auerniitty kahden valokuvauksen opiskelijan Pauliina Jartun ja Eeva Hauta-Heikkilän kanssa. Tämän kolmikon tehtävänä on tallentaa erityisesti talon toimintaa, mutta myös talvikuukausien sävyttämää Villa Lantea ympäristöineen.

Kuvausmatka on kiireisen aikataulun vuoksi tiukka, mutta huikea työympäristö lieventää varmasti Pauliinan, Eevan ja Mikon ainutlaatuista, mutta haastavaa kuvauskeikkaa.

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Postajaa: Marjaana Mitikka

Kuvat: Mikko Auerniity