Suomen valokuvataiteen museo etsi lukuvuoden alussa yhteistyökumppaneita opettajista Tulkintoja ja tietoa –hankkeeseen.

Hain ja pääsin mukaan. Syksyllä osallistuin opettajille tarkoitettuun workshoppiin, jonka jälkeen varmistui pääsymme mukaan koko hankkeeseen.  Valokuvataiteen museolla on netissä noin 500 vapaaseen käyttöön tarkoitettua kuvaa ja hankkeen tavoitteena on saada opettajat innostumaan kuva-aineiston käytöstä ilmiöpohjaisessa opetuksessa.

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Sataedu Kokemäeltä osallistui 11 eri ammattialan opiskelijaa valinnaiseen Taide ja kultuuri –kurssiin, joka alkoi opiskelijoille tammikuussa kun Suomen Valokuvataiteen museolta tuli kolme henkilöä pitämään heille räätälöityä työpajaa tänne Satakuntaan.

Opiskelijat aloittivat työpajan jälkeen omien taideprojektiensa työstämisen. Maaliskuussa vierailimme opiskelijoiden kanssa Valokuvataiteen museossa ja osallistuimme samalla Poliittisen valokuvan festivaaliin, jonka teemana tänä vuonna oli ruoka.

Tulkintoja ja tietoa –hanke huipentuu hanketta ja prosessia esittelevään näyttelyyn Suomen valokuvataiteen museossa, jonka avajaisia vietettiin toukokuun 11. päivä.  Ilmiömäiset valokuvat –näyttely on esillä museon Prosessi-tilassa aina 24.9.2017 asti.

Näyttely avoinna 24.9. asti.

Näyttelyssä on esillä kolme Sataedussa työstettyä teosta. Keskeiseksi ilmiöksi projekteissa nousi työ ja ammattiylpeys. Ilmiömäiset valokuvat  -näyttelyn esittelytekstissä sataedulaisten opiskelijoiden prosessi esiteltiin seuraavalla tavalla:

”Ammattiylpeys on osa ammatillista osaamista ja identiteettiä.”

Ammattioppilaitos Sataedu Kokemäen vapaaehtoisen Taide ja kulttuuri –kurssin opiskelijat lähtivät prosessoimaan museon kuva-aineistoa työnteon näkökulmasta.

Paljon työntekoa kuvaavasta aineistosta oli helppo inspiroitua, ja opiskelijat löysivät nopeasti omat tapansa yhdistää kuvia ammatillisen osaamisensa demonstroimiseen.”

Suomen Valokuvataiteenmuseon lisäksi vapaaseen käyttöön tarkoitettua historiallista kuva-aineistoa löytyy myös muun muassa Museoviraston finna.fi -sivuilta.

Valokuvan merkitys osana oppimista on korostunut viimeisen kymmenen vuoden aikana ja sen mahdollisuudet avata uutta kulmaa opiskeluun ja oppimiseen ovat huikeat. Olen äidinkielen ja viestinnän opettajana havainnut asiassa suuren muutoksen ja väitän, että kuvan merkitys vain kasvaa.

Älypuhelimien kuvausominaisuudet niin videokuvan kuin valokuvankin kanssa ovat mahtavat. Opiskelin itse valokuvaajan ammattitutkinnon, jotta kykenisin vastaamaan omassa opetuksessani tähän muutokseen. Kieli ei katoa mihinkään, mutta kuvan voima on valtava. Kuva tosiaankin kertoo usein enemmän kuin tuhat sanaa.

Tietoa ja tulkintoja –hanke vahvisti käsitystäni asiasta ja nosti keskiöön historiallisen kuvan mahdollisuudet. Historialliset kuva-aineistot antavat koulumaailmalle paljon. Sillä kuten Adolf Ehrnroot on sanonut:  ”Kansa joka ei tunne menneisyyttään, ei hallitse nykyisyyttään, eikä ole valmis rakentamaan tulevaisuutta varten.”

Postaaja: Marjaana Mitikka, äidinkielen lehtori, FM, valokuvaaja (AT)Sataedu, Kokemäki

Lisää aiheesta voit lukea:

Ilmiömäiset valokuvat – Oppimispolkuja Valokuvataiteen museon avoimiin aineistoihin –linkistä:

http://www.valokuvataiteenmuseo.fi/fi/nayttelyt/ilmiomaiset-valokuvat-oppimispolkuja-valokuvataiteen-museon-avoimiin-aineistoihin

Opettajat mukaan kehittämään avoimien kuva-aineistojen opetuskäyttöä –linkistä:

http://www.valokuvataiteenmuseo.fi/fi/hankkeet/tulkintoja-ja-tietoa-oppimispolkuja-avoimiin-aineistoihin

Suomen valokuvataiteen museon avoimet kuva-aineistot löytyvät täältä:

https://www.flickr.com/photos/valokuvataiteenmuseo/albums

Museoviraston avoimet kuva-aineistot löytyvät täältä:

https://finna.fi/https://finna.fi/