Osallistuin Villilässä #pelinhenki2017 -tapahtumaan. Tässä postauksessa muutama omakohtainen havainto Sataedun järjestämästä tapahtumasta.

Villilän ”vintti” tarjoaa toimivan puitteen omaperäisen tunnelman luomiseksi erilaisille tapahtumille. Tällä kertaa studio oli varustettu ja sisustettu kuin gaala-illalliselle. Pitkät liinapöydät servetteineen ja ruokailuvälineineen kutsuivat vieraita istumaan. Estradi ”valkokankaineen” viesti tulevista esityksistä ja mukaan kutsuttujen yrittäjien puheenvuoroista.

buffetti
bufetti
buffet
[byˈfeː]

Tilaisuus alkoi buffetilla tai noutopöytätarjoiluna, arkikielessä seisova pöytä tai puhvetti, jonka olivat loihtineet Sataedun emännät Jaana ja Minna. Ihmisen tarvehierarkia huomioitiin juuri oikeassa järjestyksessä – hyvä ruoka, parempi mieli. Maistuvan ruoan lomassa oli sopivasti aikaa tutustua pöytäseurueeseen.

Seurueeseemme sattui sekä tuttuja että ennen tuntemattomia, edustajia työelämän eri osa-alueilta. Tilaisuuteen kutsutuista yrittäjistä osui seurueeseemme pari. Porukassa oli myös edustaja kauppakamarista sekä ison yrityksen markkinoinnista vastaava henkilö. Jurottamisesta ei ollut tietoakaan, kun pöydällä valmiina olleen kysy-vastaa-pelin myötä avattiin keskustelu asioista maan ja taivaan välillä.

Digi.

Elämän ja kuoleman kysymys.

Pelin henki paljastui jo ensimmäisen puheenvuoron aikana. Suomalaisia yrityksiä on kannustettu hyödyntämään digitaalisuus tehokkaammin osana liiketoimintaa. Digitaalisuuden haltuunoton on sanottu olevan jopa elämän ja kuoleman kysymys yrityksen tulevaisuudelle.

img_20171127_093914.jpg

Yrittäjä Erja Lindholm ei osoittanut ketään sormella, mutta kuvasi omalla suoraviivaisella tyylillään, miksi some-korttia ei kannata jättää hyödyntämättä. Omalla esimerkillään Lindholm kertoi hyvin uskottavasti, mitä työkaluja sekä some-kanavia missäkin tilanteessa kannattaa hyödyntää ja miten niissä toimia.

Toimitusjohtaja Markku Heljakan kertomana pelialan yrityksen tarina on luku alan historiaa sinänsä. 50-vuotiselle yrittäjätaipaleelle mahtuu toistakymmentä perustettua yritystä ja monenlaista tapahtumaa. Mielenkiintoiseksi lautapeli-yrityksen matkan kansainvälisille markkinoille tekee yhtäältä perinteisten pelien markkinan kasvuvauhti verrattuna sähköisten pelien markkinaan sekä toisaalta pyrkimys päästä osalliseksi mobiilipelimarkkinoista. Tarinan keskiössä oli kuitenkin Alias eri versioineen. Pelin ympärille on rakentunut tubetus-buumi. Kun yhteisiä kokemuksia on alettu jakaa YouTube-kanavassa, Alias-pelaamisesta on kehittynyt yhteisöllinen ilmiö.

Toimitusjohtaja Elise Pietarila tiesi mistä puhuu kertoessaan, miten suunnitelmallisesti rakennetaan ilmiö. Esimerkkeinä hänellä oli suomalainen Docventures. Kahden ”pojan”, Riku Rantalan ja Eero ”Tunna” Milonoffin toteuttama televisiosarja on lyhyessä ajassa saavuttanut tuhansia katsojia, aidoista faneista puhumattakaan. Tämän tarinan mielenkiinto perustui tutkittuun tietoon suomalaisten suhtautumisesta dokumentteihin. YLEn katsojakyselyn mukaan valtaosa ihmisistä on kiinnostunut dokumenteista, mutta kuinka ollakaan, vain harva niitä käytännössä katsoo. Tähän faktaan pohjautuen rakentui huiman suosion saavuttanut dokumenttisarja Docventures. Eipä siihen kommentoitavaa, saati lisättävää. Ilmiön rakentuu vaihe vaiheelta ammattitaidolla.

Live-puheenvuoroja täydensivät ansiokkaasti Sataedu-taustaiset nuoret yrittäjät, graafinen suunnittelija Anna Broholm ja valokuvaaja Eetu Salmi videon välityksellä omine tarinoineen. Uskallan sanoa olevani ylpeä sataedulaisten opiskelijoiden saavutuksista. Ammattiin opiskelu on antanut oikeita eväitä omalle matkalle.

Hyviä asioita ilman pönötystä.

Tilaisuudesta puuttui kokonaan pönötys. Hyvästä asiasta ei ollut pulaa. Pelin henki oli yrittäjyys, johon kannustettiin rohkeudella, asioihin tarttumisella, pitkäjänteisyydellä, viestinnän haltuunottamisella ja ilmiöiden rakentamisella. Hyvä ruoan, erinomaisten puheenvuorojen ja osallistujien aktiivisen vuorovaikutuksen saattelemana tilaisuus meni kuin siivillä. Mielenkiintoista huomata, miten marraskuun pimeässä illassa voi olla täynnä energiaa kotiin ajellessaan.

Mallitapahtuma.

Kannustan ottamaan tilaisuuden ohjelmasta ja järjestelyistä mallia vastaavanlaisten järjestämiseksi.

 

Postaaja: Veli-Matti Vuori, kehitysjohtaja, Sataedu

vm_vuori_2011