Suomen kielen opiskelu, Valviran prosessi, työharjoittelu, sopeutumisaika ja aktiivinen työnhaku. Lisäksi annos pitkäjänteisyyttä ja kärsivällisyyttä. Siinä eväät, joilla voi saada sairaanhoitajan työpaikan Suomessa.

Puolalainen sairaanhoitaja Agnieszka Kempara kertoo meille, miten hän työllistyi Suomessa oman alansa töihin.

Sairaanhoitajana Puolasta Suomeen

Työskentelin Puolassa 15 vuotta sairaanhoitajana. Ammattiin valmistuin vuonna 1993. Tulin Suomeen vuonna 2009 perheeni kanssa, koska mieheni sai täältä töitä.

Muutimme Raumalle ja ensimmäinen vuosi Suomessa oli ihana.

Minäkin sain melko nopeasti töitä mieheni työpaikan pesulasta. Tyttöni meni päiväkotiin ja poikani kouluun.

Elimme elämää täysillä, aktiivisesti ja myönteisin mielin.

Kun tein pesulassa aamuvuoroa, aloin miettiä, että suomen kielen opiskelu todellakin kannattaisi. Olimme perheenä päättäneet jäädä Suomeen. Jos haluaisin joskus tehdä muutakin työtä, minun olisi opittava suomea. Niinpä aloitin suomen opiskelun Rauman kansalaisopistossa. Tein paljon töitä oppiakseni kieltä, koska halusin suomen kielitaitoni olevan sujuva.

Kotikielemme on luonnollisesi puola.

Pesulatyön päätyttyä pääsin työttömänä työnhakijana TE-toimiston kautta aikuisten maahanmuuttajien kotoutumiskoulutukseen Sataeduun. Koulutus oli tuolloin vain neljä kuukautta! Lyhyen koulutuksen jälkeen olin jälleen työttömänä, koska koulutuksen aikana saavuttamani kielitaito ei riittänyt työn saamiseen.

 

Ammattipätevyyden tunnustaminen

Sairaanhoitajan tutkintoni Puolasta oli hyvä, ja rakastan ammattiani. Halusin päästä myös Suomessa työskentelemään sairaanhoitajana. Otin asian hoitaakseni ja lähetin tutkintotodistukseni tarvittavien liitteiden kanssa Valviraan.

Prosessi oli vähän vaikea, mutta sain onneksi apua työkavereilta ja Sataedun opettajilta.

Valviran päätöksessä minut määrättiin 1,5 vuoden ajaksi alan työharjoitteluun, jotta olisin pätevä Suomessa. Vaaditun työharjoitteluajan jälkeen täydensin hakemustani Valviraan ja postitin jälleen asiakirjoja. Uuden päätöksen myötä minulle määrättiin vielä yhden vuoden sopeutumisaika oman alani töissä, jotta tutkintoni voitaisiin laillistaa.

Tein 2,5 vuotta samoja työtehtäviä kuin muut sairaanhoitajat. Tämä aika oli raskasta, koska koin olevani pätevä ja osaavani työn, mutta sain vain työharjoittelijan korvauksen. Kärsivällisyys oli loppua kesken, ja matkalaukutkin olivat melkein pakattuina.

Ajattelin tuolloin usein, että lähden takaisin Puolaan.

 

Ansaittu työpaikka sairaanhoitajana

Vaikka pätevöidyin Suomessa sairaanhoitajaksi, ei työpaikan saaminen ollut itsestäänselvyys. Olin erittäin aktiivinen ja tein työni hyvin koko työharjoittelun ja sopeutumisajan aikana. Työharjoittelujen jälkeen etsin aktiivisesti töitä, lähetin useita hakemuksia ja otin lukuisia kertoja yhteyttä työnantajiin.

Nyt olen töissä sairaanhoitajana Raumalla, ja elämä tuntuu paremmalta.

Olemme jäämässä Suomeen.

 

Elinikäinen oppiminen

Opin Portailla Satakunnassa -hanke haastatteli Agnieszkaa kesäkuussa 2017.

Työn lisäksi hän opiskelee vapaa-ajallansa Sataedussa Raumalla kahdessa koulutuksessa: asioimistulkkikoulutuksessa ja Opin Portailla Satakunnassa -hankkeen järjestämällä maahanmuuttajille suunnatulla korkeakouluvalmiuksien kurssilla. Miten tärkeää onkaan Suomelle, että meillä on kielitaitoista sosiaali- ja terveysalan osaamista!

Opin portailla Satakunnassa -hanke

Opin portailla Satakunnassa -hankkeen tavoitteena on sujuvoittaa maahanmuuttajien siirtymistä toiselta asteelta korkeakouluopintoihin. Hankkeessa tuotetaan myös digimateriaalia suomalaisista koulutusmahdollisuuksista maahanmuuttajille sekä tehdään verkosto- ja koulutustyötä maahanmuuttajatoimijoiden kanssa.

Hankeen päätoteuttaja on Diakonia-ammattikorkeakoulu. Osatoteuttajina toimivat Satakunnan koulutuskuntayhtymä Sataedu ja Länsirannikon koulutus oy WinNova. Hankkeen toiminta-aika on 1.2.2016-31.1.2019.